top of page
Zoeken

Jaarverslag 2024 Op zoek naar gebrokenen

  • Foto van schrijver: Admin
    Admin
  • 28 mrt
  • 7 minuten om te lezen

Op zoek naar gebrokenen, kwetsbaren en gewonden,

    niet naar perfecte mensen.


 

Piet scharrelt een beetje rond bij de klaarstaande containers. Soms treft hij blikjes en plastic flessen aan die hij kan verzamelen. Het mes snijdt aan twee kanten: Piet levert een kleine bijdrage aan de duurzaamheid en hij verdient het verschil voor wel of geen beleg op zijn boterham als ontbijt. Piet staat er nog maar vaak alleen voor. De begeleiding die om hem heen kan staan is door omstandigheden weg gevallen.

 

Het zijn deze mensen met wie straatpastor Rob Kosterman verbinding zoekt.

Veel mensen denken dat mensen die leven op de straat vooral drugsgebruikers zijn. Maar de daklozenwereld is juist heel divers en veelkleurig. Zo heeft Rob met de één diepe filosofische gesprekken en met de ander zoekt hij naar een manier om te overleven. Samen optrekken, samen lachen naar ook huilen, troosten, nabij zijn.  Mensen ‘van de straat’ zijn vaak heel direct, dat vraagt soms ook om een directe reactie van de straatpastor. Werken in het straatpastoraat voelt voor Rob als een roeping, een roeping ook om naar hen om te zien, tussen hen in te staan.


voor foto kijk in de pdf


Toeval of niet, maar een foto van de presentatie van het slotdocument van de synodale proces wat de Kerk de afgelopen jaren doormaakte, toont paus Franciscus te midden van de deelnemers, niet hiërarchisch vooraan, maar complementair en gelijkwaardig tussen de deelnemers. 

 

De synode roept op tot een dienende en luisterende Kerk. Het slotdocument roept ook op breed te kijken, ook naar de mensen die zich buitengesloten voelen vanwege hun sociale status, hun seksuele identiteit en levensvorm of de status van hun huwelijk. Het slotdocument geeft aan dat de Kerk een toevluchtsoord is voor de gewonden en gebrokenen, niet een instelling van perfecte mensen.

 

Het zou door onze straatpastor geschreven kunnen zijn als Leitmotiv voor zijn doen en laten met “zijn” mensen van de straat.

 

Rob deelde ook afgelopen jaar veel complete verhalen maar oordeelde nooit. Daarnaast heb ik ook uitvaarten mogen verzorgen. Zo dankbaar om te doen.

ik heb mensen ontmoet die een leven leiden zoals dat niet bedoeld kan zijn. Maar ik zal mensen nooit vertellen hoe ze hun leven moeten inrichten. Dat mogen ze zelf beslissen. Wel vond ik het belangrijk dat ze wisten dat ik er voor ze zou zijn. 


Straatpastor Rob neemt ons mee in een klein stukje van zijn dagdagelijkse werk.

Het motiveert het bestuur om hun, bescheiden, bijdrage te leveren aan het werk van Rob en de mensen van de straat. We hopen dat het ook u kan motiveren om Rob’s werk te ondersteunen. Voor de Kerk telt eenieder mee.

 

De straatpastor aan het woord:

 

In 2024 hebben we helaas van drie personen afscheid moeten nemen.

Bij twee van hen is er een herdenkingsdienst georganiseerd in de Catharinakerk Eindhoven.

Het is mooi om te zien hoe onze doelgroep afscheid neemt van een van hen. Na de dienst hebben we in de ontmoetingsruimte een koffietafel verzorgd voor de bezoekers van de dienst.


Het afgelopen jaar is de groep daklozen groter geworden. Vooral Moelanders ( Midden – Oost - Europese landen). Veel van hen hebben geen recht op ondersteuning van organisaties die daklozen die rechthebbende zijn ondersteunen.

 

Dit jaar heb ik weer mensen mogen selecteren voor de vakantie in de Biestheuvel in Hoogeloon 6 t/m 10  januari. Voor personen uit onze doelgroep is het een verademing om even tot rust te komen.

 Een van onze mensen A.B. een 62 jarige veteraan die ook PTSS heeft. In september heeft hij enkele Tia’s gehad. A moest naar het ziekenhuis en daarna herstellen. Zijn hond een Rottweiler moest tijdelijk ergens onder gebracht worden.  Dat hebben we kunnen regelen voor een goede vier en een halve maand.

 

 

Het afgelopen jaar heeft Rotary Eindhoven Zuid  weer een buffet verzorgd voor de doelgroep.

Ongeveer 90 personen mochten genieten van een warme kerk, een heerlijk buffet en een gezellige sfeer.



Met enige regelmaat komen verzoeken binnen voor de tandarts. Via het Thomasfonds van het SMH mag ik personen doorverwijzen naar een tandarts waar we mee samenwerken. Vrouwen en mannen van de straat hebben door hun situatie en manier van leven vaak een erg slecht gebit. Dat komt ook hun algehele gezondheidstoestand niet ten goede.

 

Als er medicijnen nodig zijn, kunnen we daar ook voor zorgen. Dat zijn tevens contact momenten.

Het geld geef ik meestal niet mee, maar ga met hen mee naar de apotheek.

 

Begin dit jaar werd een ex dakloze – die zijn huur al enkele maanden niet betaalde – gesommeerd om zijn sleutels in te leveren en zijn appartement te verlaten. Met behulp van de Caritas hebben we dat kunnen voorkomen. Na een gesprek met de verhuurder en inschakelen van een budgetbeheerder heeft hij zijn woning kunnen behouden.

 

D.H leeft al jaren op straat, zijn gezondheid is slecht. Wekelijks hebben we gesprekken in een van de inloophuizen. Voor hem is de situatie uitzichtloos, en uiteindelijk is hij vertrokken naar een andere stad. Wellicht heeft hij daar meer succes en kan hij daar zijn leven opbouwen. Maar ik begrijp niet dat we deze man niet hebben kunnen helpen, zodat hij al zwervend naar een ander plek moet…

 

 R en M , een man en vrouw, beide begin 30 jaar die wisselend op straat, in een tentje of camper de nacht doorbrengen. Ze zijn vaak in een van de inloophuizen. In augustus vertelde zij mij dat M weer zwanger is. Het eerste kindje is ruim een jaar geleden geboren en in een pleeggezin geplaatst. “We zijn er klaar voor “ was wat ze van de situatie vonden. Zelf twijfel ik daaraan, gezien hun problemen. Het kindje zal begin 2025 geboren worden.

 

Ook de afgelopen periode waren er weer veel ontmoetingen met “onze mensen” op straat , in de binnenstad, of in de inloophuizen.

Met koud weer ontmoet ik hen in de stationshal of de Heuvelgalerie. De gesprekken gaan veelal over het wel en wee over het leven op de straat of, mooier gezegd, over de zin van het leven ook als je dakloos bent. In de zomer, valt het voor sommigen wel mee, al zijn de nachten – ook met mooi en zomers weer – lang en niet ongevaarlijk. Het blijft moeilijk om je spullen bij elkaar te houden.

De gesprekken zijn erg wisselend. Ze kunnen gaan over het weer, maar ook over een mislukt huwelijk, de kinderen niet meer zien, of het overleven in je auto. Dat laatste hoor ik helaas steeds vaker.

 

Verslag van het bestuur.

De Kerkelijke Instelling Straatpastoraat Eindhoven is een kerkelijke stichting die door de bisschop van ’s-Hertogenbosch in het leven is geroepen per 1 januari 2018. De kerkelijke Instelling Straatpastoraat Eindhoven heeft de ANBI status. (Ons ANBI-nummer is: 8256.55.043) 

 

Diaken Rob Kosterman is door de bisschop benoemd als straatpastor.

 

De bestuursleden ontvangen voor hun inzet geen vergoeding. Het bestuur heeft de taak om de werkzaamheden van de straatpastor te faciliteren. Daartoe verwerft het fondsen bij maatschappelijke sponsoren, instellingen met een christelijk religieuze oriëntatie en individuele personen die zich betrokken voelen bij het Straatpastoraat. Het bestuur streeft er niet naar om een eigen fonds te vormen. Wel vindt men het belangrijk een reserve te hebben om daarmee de continuïteit van het Straatpastoraat te kunnen borgen, als het financieel even tegenzit. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor hem als werknemer en dus ook voor de salariëring van de straatpastor volgens de normen van het bisdom vraagt daar immers om.

 

 

Samenstelling van het bestuur.

In 2024 was de samenstelling van het bestuur

J. van Lieverloo voorzitter

W. Thuis secretaris

C. Kemna penningmeester

P. van Eijk, lid

J. van den Eeden, lid



Vergaderingen

Het bestuur is in het verslagjaar 4 maal in vergadering bijeengeweest. Belangrijk agendapunt was steeds te horen welke vragen en problemen straatpastor  Rob Kosterman tegenkwam in zijn werk. Hij was daarom aanwezig bij de vergaderingen van het bestuur.

Het bestuur streeft ernaar om het draagvlak voor het Straatpastoraat in de parochies van Eindhoven een goede basis te geven. De parochies bieden jaarlijks ruimte in de verschillende kerken om het belang van deze vorm van pastoraat naar voren te brengen.  Dat heeft effect zoals o.a. blijkt uit de gestage groei van de financiële bijdragen van parochianen. Het bestuur heeft jaarlijks overleg met het bestuur van de parochie St. Joris en van de parochie St. Petrus Stoel. Ook omliggende parochies en caritas instellingen zijn solidair met onze doelstellingen. Zij realiseren zich dat mensen van de straat ook in andere dorpen verblijven, maar voor veel zaken terugvallen op de stad en het pastoraat van Eindhoven.

 

Omdat inloophuizen in het weekend soms gesloten zijn is er in de St. Petruskerk onder verantwoordelijkheid van de stichting Open Huis St. Cathrien op zaterdag een inloop in de ruimte ‘onder de toren’. Dit wordt georganiseerd door vrijwilligers. 

Samenwerking

Het Straatpastoraat richt zich op ‘de mensen van de straat’ ongeacht hun eigen religieuze achtergrond. Intensief en goed contact is er met de parochies uit Eindhoven en omgeving. Het bestuur heeft ook contact met de Diaconie van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) Eindhoven voor samenwerking.

 

Tandartshulp.

Belangrijk is de oprichting van het Thomas Tandarts Fonds. Dit fonds wil voorzien in tandartsenhulp voor hen in Eindhoven, die minvermogend zijn en kampen met een acute zorgvraag, maar niet verzekerd zijn voor tandartszorg.

Ook voor schrijnende situaties die zich (kunnen) voordoen onder doelgroep van het Straatpastoraat, staat het tandartsfonds open.

De oprichting van het fonds, waarbij straatpastor Rob Kosterman nauw betrokken was, werd mogelijk gemaakt door Stichting Thomas van Villanova en de Parochiële Caritas Instelling (PCI) St. Catharina.


Contacten.

De Catharinakerk is voor het diaconale werk van Katholiek Eindhoven van groot belang. Het Open huis en Het Steunpunt Materiële Hulpvragen en ook het Straatpastoraat vormen een baken in moeilijke tijden. Voor straatpastor Rob Kosterman biedt de Catharinakerk een uitvalbasis voor zijn pastoraat. Daarnaast is hij vaak te vinden ‘op straat’ in het centrum en heeft hij vaste tijden van bezoek aan de inloophuizen. Ook heeft hij regelmatig contact met Neos, de Stichting Ervaring die Staat, Springplank040, de huisarts en de politie. Vaak is hij degene die bemiddelt of kan doorverwijzen.

 

Stagemogelijkheid

Het Straatpastoraat biedt passende mogelijkheden aan studenten om stage te lopen.

 

Jaarrekening.

De jaarrekening laat in 2024 een positief beeld zien. Het bestuur is dankbaar dat het draagvlak in Eindhoven voldoende groot is zodat de jaarrekening  geen tekort laat zien.  De jaarrekening is goedgekeurd door het bisdom.


Financieel Overzicht:


Tenslotte:

 

Het bestuur stelt het op prijs als instellingen en particulieren die ons een warm hart toedragen, contactgegevens (zoals bijvoorbeeld een email adres) doorgeven zodat zij tussentijds kunnen worden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

Wij zijn u dankbaar voor uw ondersteuning zodat het pastoraat aan onze doelgroep mogelijk blijft,

 

Namens bestuur en Straatpastor,

Jan van Lieverloo, voorzitter.

 
 
 

Commentaires


Archief

Contact

 

Vul het contactformulier in met uw vragen en u krijgt zo snel mogelijk antwoord op uw vraag.

Heeft u vragen en heeft u liever iemand direct aan de lijn, aarzel niet en bel Rob Kosterman 06-44135327.

Bericht ontvangen!

bottom of page