top of page

Erop of eronder, bezoekje aan het straatpastoraat



Erop of eronder


Zaterdag heb ik kennis gemaakt met E. Samen met kinderen in de leeftijd van groep 8 en hun (groot) ouders bezocht ik de winteropvang voor dak- en thuislozen in het voorportaal van de Sint Petruskerk in Eindhoven. De afgelopen zeven jaar is hij zonder vast verblijf geweest. Nu gaat het goed met hem. Hij heeft een woning en gaat starten met een opleiding om betaald werk te kunnen vinden. 


E. heeft een missie. Hij wil ons op het hard drukken hoe zijn instabiele gezinssituatie van invloed is geweest op het verloop van zijn leven. Een stabiele gezinssituatie draagt volgens hem bij aan het welzijn en de kansen van kinderen. Hij deelt met ons dat hij 4 jaren therapie via de GGZE nodig heeft gehad om te komen waar hij nu is. Ook ouders die gescheiden zijn, hebben de verantwoordelijkheid om hun kinderen rust en veiligheid te bieden. Zijn woorden maken indruk op ons. Hoewel hij steeds beschermd heeft geslapen, is hij blij met zijn woning. Zijn rugzak heeft hij vorig jaar uitgepakt. Er is rust om aan de volgende fase van zijn leven te beginnen. Wat heeft mijn vertrouwen gegeven in deze periode? De motiverende woorden: “Jij kunt het, ik geloof in jou!” 

Na deze ontmoeting hebben de kinderen geholpen met het voorbereiden van de maaltijd en de lunchpakketten voor dak- en thuislozen. Straatpastor Rob Kosterman benadrukt dat de winteropvang ook voor mensen die behoefte aan gezelschap hebben en de gelegenheid nemen om een gratis maaltijd te ontvangen. De gemeente Eindhoven heeft de subsidies voor de Stichting ‘Open Huis Sint Cathrien en het Inloophuis t’ Hemeltje ” beëindigd. Het CBS publiceert op haar website nieuwe cijfers: het aantal daklozen in Nederland is in 2024 gestegen van 26.600 naar 30.600 duizend. De parochiële fondsen van de Caritas in Eindhoven staan nu garant. E. benadrukt dat het Open Huis voor hem een gamechanger is geweest. Financiële hulp voor daklozen dient hand in hand te gaan met goede begeleiding van onder andere de geestelijke gezondheidszorg. Thuislozen verdwijnen veelal onder de radar omdat winteropvang geen identificerende gegevens vraagt om de drempel laag te houden. Dit is de andere kant van ‘Brainport Eindhoven’. 


Erop of eronder (2)


Wat hebben de kinderen en hun (groot) ouders ervaren? “Ik heb mensen gezien en eten en drinken gegeven." 'Het zijn mensen zoals wij en heel benaderbaar. "Een kopje thee of een gesprek met humor zijn kleine gebaren die mensen helpen.” Geïnspireerd door het Evangelie (Mat. 25, 35-45) vindt diaken Rob Kosterman dat juist al deze kleine handelingen een wereld van verschil voor deze mensen kunnen maken.

Onder de toren
Onder de toren

Zachte krachten zoals medemenselijkheid zijn nodig in onze samenleving. Dak- en thuislozen zijn mensen zoals jij en ik met menselijke gevoelens. Ze hebben een naam en zitten niet te wachten op een onpersoonlijk label. Het leven treft sommigen van ons hard. Het vraagt moed en hard werken om uit een overlevingsstand tot leven te komen. E. waarschuwt: "Wanneer je niet breekt met het verleden dan ligt terugval op de loer en is het verschrikkelijk moeilijk om uit een diep dal te klimmen.


Christenen zijn niet beter als andere mensen. Geïnspireerd door de woorden uit het Evangelie proberen we iedere dag onze kernwaarden voor ogen te houden en waar te maken. God heeft ieder mens lief. In een mensenleven is het soms erop of eronder. Dan kunnen onze nabijheid en deze woorden een wereld van verschil maken: “Je kunt het, ik geloof in jou!”


Pauline Vermeulen – Dekker 










 

Comments


Archief

Contact

 

Vul het contactformulier in met uw vragen en u krijgt zo snel mogelijk antwoord op uw vraag.

Heeft u vragen en heeft u liever iemand direct aan de lijn, aarzel niet en bel Rob Kosterman 06-44135327.

Bericht ontvangen!

bottom of page