top of page

Het straatpastoraat en het straatteam


Naast de straatpastor is er in de stad een straatteam actief voor Stichting Ervaring die Staat. Ervaring die Staat is een stichting die zich inzet voor de dak- en thuislozen van Eindhoven. Het straatteam bestaat uit professionele ervaringsdeskundigen die dagelijks de straat opgaan om daklozen een luisterend oor en hulp te bieden.

De meerwaarde van de ervaringsdeskundigheid zit hem in het feit dat zij makkelijk contact kunnen maken en het vertrouwen snel gevonden is. Gedeelde smart is immers halve smart. Nills Bouman en Maikel Snels zijn de twee medewerkers van dit outreachend werkende team. De samenwerking met Rob Kosterman wordt regelmatig gezocht. Een recent voorbeeld is over een jongeman, afkomstig uit een buitenland.

Juan komt sinds een paar weken regelmatig bij de open inloop van de Catharinakerk. De vrijwilligers zien hem regelmatig en Rob komt hem af en toe tegen.

Juan zit in de problemen; hij slaapt buiten in bosjes of tunnels en heeft geen inkomen. Naar gelang van de wet biedt de nachtopvang geen plek voor hem want hij is niet gebonden aan deze regio.

Juan eet overdag bij de kerk. Maar een mens krijgt ook ’s avonds honger. Hij zoekt een plek waar hij kan slapen, bijkomen en zich kan bezinnen op hoe en waar hij verder wil.

De vrijwilligers luisteren naar zijn verhaal. Na een paar weken beginnen zij zich zorgen te maken over Juan. Ze bellen Rob. Rob praat met Juan en belt op zijn beurt het straatteam met de vraag: wat kunnen we voor hem doen?

Nills Bouman maakt tijd voor en kennis met Juan. De problemen zijn groot en de mogelijkheden beperkt. Nills besluit Stichting Emmaüs te bellen.

De Emmaüs biedt plek aan mensen als Juan. Men mag daar wonen met als tegenprestatie de woongroep en de aangrenzende kringloopwinkel te ondersteunen.

Het straatteam heeft een prachtige tweepersoons elektrische bakfiets. Nills haalt de bakfiets op en neemt Juan mee naar de Emmaüs.

Er blijkt plek te zijn. Juan is een blij man, want hij kan meteen dezelfde nacht nog intrekken. Nills en Rob kunnen tevreden terugkijken op deze samenwerking.

Juan’s naam is gefingeerd.

Waar Rob Kosterman vooral geestelijke ondersteuning biedt als straatpastor, biedt het straatteam hulp aan daklozen op allerhande gebieden. Denk aan ondersteuning bij gesprekken, zoeken naar woonruimte en mentale ondersteuning.

Stichting ervaring die staat is te bereiken op telefoonnummer 040 244 8140.

Stichting Emmaus is te bereiken op telefoonnummer 040 252 7527.

Dit verhaal werd geschreven door Nills Bouman. Naast straatwerker ook schrijver: www.eindjeschrijven.nl

Lees ook eens zijn ‘hoopvolle verhalen’: www.facebook.com/hoopvolleverhalen

Archief
bottom of page